Psycholoog

Wie ben ik?

Ik ben Raf Loyens, erkend klinisch psycholoog, maar ook wiskundige. Ik werk als psycholoog in mijn eigen Praktijk De Heuvel. Daarnaast ben ik actief in de verzekeringssector als actuarieel adviseur.

Het mag duidelijk zijn, ik heb dus zowel een erg analytische als een emotionele geest. Beide kanten van mijzelf in evenwicht brengen en voldoende ruimte geven, heeft me best wat tijd gekost, maar is ook een leerrijke ervaring.

Mijn ervaring als psycholoog deed ik op in de residentiële psychiatrische gezondheidszorg en via verschillende leertherapieën die ik zelf volgde.

Deze ervaringen laten me toe om in gesprekken met cliënten zowel uit mijn opleiding te putten, alsook uit mijn eigen levenservaringen.

Raf Loyens

Wat voor psycholoog ben ik?

Ik probeer zoveel mogelijk mijzelf te zijn, 'authentiek' dus. Ik leef me in, voel mee, en laat je begrepen voelen. Ik ben spraakzaam, je zal weten wat ik denk of voel, met alle respect en begrip. Ik werk steunend, motiverend en actiegericht. Ik denk analytisch, maar werk vooral heel intuïtief. Ik probeer samen zoveel mogelijk inzicht te krijgen in het probleem, en tegelijkertijd oplossingen te zien en perspectief te creëren. Daarbij vertrek ik van gelijkwaardigheid, en leer ik evenveel van jou als jij van mij. Ik ben open en zeg regelmatig wanneer ik bij jou iets herken uit mijn eigen leven.

Dus, de zwijgzame, knikkende psycholoog, die je het zelf laat uitzoeken, die zal je hier niet vinden :)

Opleiding en werk

 • Master in klinische psychologie, VUB, 2018 (diploma).

 • Eindwerk over hoogsensitivitieit, stress- en angstklachten, en veerkracht, bij prof. dr. Elke Van Hoof (2015-2016).

 • Stage klinische psychologie op de afdelingen psychodiagnostiek en verslavingszorg, in het psychiatrisch ziekenhuis Alexianen in Tienen, onder supervisie van Sarah Huysegems en Claire Perednia (2016-2017).

 • Groepstherapie rond systemisch werk, gestalttherapie en emotioneel lichaamswerk, bij Herman Cools en Johan De Groof, Antwerpen (2018-2019).

 • Leertherapie en intervisie bij Herman Cools (2018-2021).

 • Meditatie- en yogatraining bij Carolien Sijberden en Michiel Drost (2021).

 • Psychologische begeleiding op de afdeling verslavingszorg, zorggroep Alexianen Tienen (2019-2020).

 • Zelfstandig klinisch psycholoog in Praktijk De Heuvel (sinds 2020).

 • Lid van de Belgische Federatie van Psychologen en van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (profiel).

 • Erkenningsnummer 781119054 bij de Psychologencommissie.

 • Visumnummer 260952 bij Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

 • Erkend als klinisch psycholoog door het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid.

 • Master in actuariële wetenschappen, KULeuven, 2003.

 • Master in toegepaste wiskunde, KULeuven, 2001.

 • Senior actuarieel adviseur bij Aon en KPMG (2002-2021).

Waarom werd ik psycholoog

Een hele tijd dacht ik dat mijn roeping lag bij wiskunde en het bedrijfsleven. Maar na enkele jaren voelde ik me opgebrand in die job. Het was niet iets geworden waarover ik uren hartstochtelijk kon praten.

Dus moest ik op zoek naar manieren om mijn leven anders in te vullen en meer mezelf te kunnen ontplooien. Ik hield al langer van zelfanalyse en diepgaande gesprekken. Die zorgen voor meer zelfinzicht en verbinding met mezelf en anderen. Zo kwam tijdens die zoektocht ook de studie psychologie op mijn pad. Het contrast met de eerdere studies was groot. Het boeide me erg en ik raakte gepassioneerd. Op deze manier kwam niet enkel mijn analytische geest aan zijn trekken, maar kreeg ook mijn emotioneel brein meer adem- en speelruimte.

Na het studiewerk volgde een stage in een psychiatrisch ziekenhuis, op de afdelingen psychodiagnostiek en verslavingszorg. Eenmaal afgestudeerd ging ik in leertherapie, zowel individueel als in groep, wat voor mij één van de meest leerrijke ervaringen is. Dat blijf ik ook vandaag nog steeds doen, naast supervisiegesprekken die ik ook regelmatig doe.

Zo combineer ik nu beide werelden. Halftijds werk ik met hernieuwde energie in de bedrijfswereld. De andere helft oefen ik als psycholoog mijn passie uit.

Daarbij ben jij heel welkom! Ik kijk er naar uit om met jou de vragen waar je mee zit te verkennen, er samen wijzer door te worden en sterker uit te komen. Want groeien, doe je nooit alleen!

De Heuvel

Praktijkruimte